Krassen verwijderen
Niet alle krassen kan je uitpolijsten. Dit wil niet zeggen dat we ze niet kunnen verwijderen, maar soms is een simpele polijstbeurt niet voldoende. Op de afbeelding hiernaast kan je zien hoe een auto lak is opgebouwd. Als top hebben we de vernis laag of clear coating. Deze is ongeveer 2 a 3 keer zo dik als de feitelijke kleur laag die er net onder zit. Daaronder komt de primer die op het plaatmateriaal is aangebracht.
Een mooie glans op de lak is in feite het licht dat weerkaatst op het egale oppervlak. Een onzuiverheid in de lak, krassen, poestsporen of andere onzuiverheden kunnen perfect weggepolijst worden zolang ze niet in of door de kleur laag komen.
Diepe krassen die door de kleur laag zitten, zullen we opnieuw moeten opvullen met de zelfde kleur. Daarna zullen we een nieuwe vernislaag moeten aanbrengen.
Dit is niet het paneel herspuiten. Als we op de kras gaan herlakken zal de kras altijd zichtbaar blijven (door de inval van het licht) We zullen dus altijd rond de kras materiaal moeten wegnemen om de lichtinval op een glad vlak te krijgen.
Daarna opvullen, beschermen en polijsten.
Kunnen we dan polijsten tot op de kleur laag? In theorie wel, maar dan is deze wel alle bescherming kwijt. Voor we de polijstmachine op de lak zetten gaan we altijd eerst de laagdiktes gaan opmeten. Als we weten dat de vernislaag ongeveer 100 micron dik is (0.1mm) kunnen we met een zeer grove compound op de vernislaag polijsten. We nemen dan per stap ongeveer 0.44micron van de vernislaag weg (0.0004mm) waarna we met een fijne polish het oppervlak weer strak zetten.
Daarna gaan we het oppervlak voorzien van een extra nieuwe beschermlaag waardoor hij er vaak gladder dan nieuw uit ziet.
Deze beschermlaag kan een polish, wax of keramische coating zijn. Dit is afhankelijk van de gewenste duurzaamheid.
Polish is vaak maar bestand tegen enkele wasbeurten, een goeie wax kan een behoorlijk aantal maanden stand houden en een ceramische coating gaat in sommige gevallen tot een tweetal jaren bescherming geven.
Kunnen we alle krassen verwijderen? Ja maar er is veel verschil in de behandeling, alles hangt af van de diepte...
We gaan dus altijd eerst kijken, meten adviseren en dan pas de behandeling starten.
Moet de wagen altijd helemaal behandeld worden na het verwijderen van een kras? Neen, maar bij oudere lakken kan er wel verschil ontstaan tussen de behandelde plaats en de niet behandelde. Vaak gaan we dan adviseren om de rest van de wagen te polijsten of te voorzien van een nieuwe beschermlaag zodat hij er helemaal weer egaal uit ziet.